Förbered dig inför löneförhandlingen

När det är dags att löneförhandla så är det bra att vara förberedd. Det viktigaste är att börja med en solid grund. Ta reda på vad lönestatistiken säger om ditt yrke och arbetsplats. En bra början är att ta kontakt med facket och fråga där, de flesta erbjuder lönestatistik till sina medlemmar. Internet har flera bra överskådliga sidor med lönestatistik. Det är en bra början.

Motivera rätt!

Att ha koll på löneläget, både snittlöner och kollektivavtal är en bra grund men samtidigt bör du förbereda dig på att motivera varför just du ska ha högre lön. Fokus bör vara på din kompetens inte andras. Undvik gärna att tala om pengar direkt, försök att motivera din vikt för företaget, hur du vill utvecklas och hur du trivs. Ju längre du kan hålla dig från att prata pengar desto bättre!

Löneförhandling är mer än bara lön

Det är lätt att stirra sig blind på sin månads eller timlön men det finns ju trots allt en hel del annat att ta i beaktande. Pensionsavsättningar är förhandlingsbara precis som semesterdagar och annan form av ledighet. En bra pensionsavsättning kan ge mycket i slutändan, och kan vara lättare att förhandla om än lön direkt. Att få ut lite extra semesterdagar kan vara guld värt med!