Håll budgeten

Om du funderar på att bygga exempelvis ett hus vet du kanske också att det kommer att bli ett av ditt livs största projekt med allt vad det innebär att bygga upp ett hus från grunden. Det är A och O att göra en hållbar budget och hålla sig till den.

Bostadsmarknaden är oerhört pressad idag och just när man tror att husen omöjligt kan stiga mer så är det precis det dom gör, detta medför förstås att särskilt unga personer som inte hunnit arbeta upp sin ekonomi börjar se sig om efter andra boendelösningar. Idag kostar det nästan lika mycket att bygga sitt eget hus från grunden som att köpa ett hus, och köper man ett hus är det inte alls säkert att man gillar den fasta interiören eller husets exteriöra färg och ska man börja ändra dom sakerna så är det ganska kostsamma och tidskrävande projekt. Då kan det alltså vara bekvämt och mer tids- och kostnadseffektivt att bygga ett hus precis så som man vill ha det från början, men att bygga ett hus är ett ekonomiskt projekt som kräver planering in i minsta detalj.

Alla parametrar påverkar budgeten och därför är det viktigt att du ser till att ha en god relation till entreprenören, när du letar entreprenörer är det viktigt att du gör allt du kan för att förebygga oseriösa byggföretag genom att kolla referenser och andra saker som kan ha gett företaget negativ publicitet. Man kan aldrig vara för noga i valet av entreprenörer.

Finansieringen av en nybyggnation är i regel uppdelad och sker i olika steg, den byggnadskredit som banken beviljar läggs om till ett bolån så fort huset är färdigt. Räkna därför ordentligt på vad saker och ting kommer att kosta er i slutändan av projektet, och håll inte på att laborera med budgeten allt för mycket det kan bli väldigt kostsamt i slutet av dan.

Det finns gott och hjälp och rådgivning för dig som vill veta mer om hur man lägger upp en hållbar budget som täcker upp för en del oförutsedda utgifter under ett husbyggnadsprojekt, både på internet och hos ett flertal byggnadsentreprenörer. Du kan även göra egna kostnadskalkyler på internet där du kan lägga till allt som tillkommer med hus som till exempel avlopp, el, vatten och värme.

Stort lycka till!