Privatekonomi

Att vara ekonomisk betyder inte att man är snål utan att man har relativt bra koll på hur pengar kommer in och vad dessa används till, privatekonomi rör oss alla mer eller mindre. Från det vi är barn så får vi olika förutsättningar att klara oss i livet och vissa har lättare att hantera pengar än andra. Många minns nog tillbaka till den veckopeng man fick som yngre. Hur länge räckte din veckopeng?

Ju äldre man blir desto mer ansvar får man ta och som vuxen så har man det totala ekonomiska ansvaret för de pengar man tjänar in via arbete, företagande eller hur man nu tjänar sina pengar.

Alla som arbetar med ekonomi vet hur det är med att arbeta efter en budget och det kravet har vi inte som privatpersoner, det är dock en fördel om man har någon form av budget för sin privatekonomi. Vissa gånger så är man i behov av mer pengar och då kan det vara en lösning att låna pengar just då. Det kan vara att man är i färd med att köpa en ny bil eller liknande och dessa summor har man inte kunnat spara till.

Innan man lånar pengarna så får man lägga till detta i sin budget och se hur man kan lösa situationen, finns det ekonomiska möjligheter till ett lån just nu. Kan man skära ned på något annat så man får det att gå ihop varje månad. Man vet hur mycket som kommer in varje månad om man har ett fast arbete med månadslön, sedan vet man de fasta utgifterna som hyra, mat, försäkringar med mera. Ryms denna lånekostnad inom ramen för din budget så är det inga problem.